Besiktas wacht niet meer op Van Bronckhorst

Van Bronckhorst Besiktas

Giovanni van Bronckhorst wordt definitief niet de trainer van Besiktas. De Turkse topclub maakte vanavond bekend de 69-jarige Fernando Santos aangesteld om het tij te doen keren. Besiktas is terug te vinden op een teleurstellende vijfde plaats in de Turkse Super Lig. De achterstand op koploper Fenerbahce bedraagt maar liefst 18 punten.

Lange tijd leek Giovanni van Bronckhorst de beste papieren te hebben om bij Besiktas aan de slag te gaan. Financieel was er al een mondeling akkoord. Voor Van Bronckhorst lag in Istanbul een lucratief contract voor anderhalf jaar klaar. Ook kreeg Van Bronckhorst inspraak in het samenstellen van de technische staf. En daar ging het mis. Van Bronckhorst wilde een vertrouweling naast zich op de bank. zo niet, dan zou Van Bronckhorst afzien van de deal. In tegenstelling tot de andere Turkse topclubs Galatasaray en Fenerbahce had Besiktas nog nooit een Nederlandse oefenmeester.

NAC Breda hield overgang Van Gastel tegen

En juist die voorwaarde zorgde ervoor dat ‘Gio’ niet de nieuwe trainer van Besiktas zal worden. Van Bronckhorst had zijn vizier gericht op Jean-Paul van Gastel met wie hij eerder bij Feyenoord en in China samenwerkte. Zijn huidige club NAC Breda stak daar een stokje voor. Jean-Paul van Gastel had zelf wel oren naar een vervroegd einde bij NAC Breda maar de Brabantse club wilde haar hoofdtrainer na een dienstverband na enkele maanden niet laten gaan. Besiktas was ook nog eens bereid om een mooie transfersom te betalen, maar ook toen ging NAC Breda niet overstag. De verwachting is dat Van Gastel na dit seizoen bij NAC Breda sowieso zal vertrekken. Later zou Van Bronckhorst ook nog Leon Vlemmings hebben benaderd. Vlemming gaf aan FC Dordrecht trouw te willen blijven.

Ervaren Santos met flinke prijzenkast

Met Fernando Santos haalt Besiktas nu een ervaren oefenmeester binnen. Eentje met een flinke palmares. Verreweg zijn grootste prijzen pakte hij als bondscoach van Portugal. Met Portugal werd hij Europees Kampioen en won hij ook de Nations League. De ervaren Portugees was ook bondscoach van Griekenland en Polen. In eigen land was hij trainer van onder andere FC Porto, Sporting CP en Benfica. In Griekenland was hij ook trainer van AEK Athene, Panathinaikos en PAOK Saloniki. Fernando Santos zal dan ook niet in de war raken van een Turkse heksenketel.