In een stadion dat symbool staat voor de toekomst van SC Cambuur, was de opening niet het feest waar fans op hadden gehoopt. In plaats van een glorieuze start in het nieuwe Kooi Stadion, leed Cambuur een onverwachte nederlaag tegen Helmond Sport met 0-1. Niet de start waar Cambuur op hoopte. De ambities zijn namelijk groot in Leeuwarden. Met het nieuwe stadion hoopt SC Cambuur namelijk weer een rol van betekenis te spelen in de Keuken Kampioen Divisie en op termijn weer terug te keren naar de Eredivisie.
Wat is de capaciteit van het nieuwe Cambuur stadion?
In 2022 begon de bouw van het stadion dat uiteindelijk 25 miljoen euro zou kosten. De werknaam was lange tijd Stadion058. Inmiddels is het omgedoopt tot het Kooi Stadion. Het stadion heeft een capaciteit van 15.000 toeschouwers. Dit is een flinke toename vergeleken met het oude Cambuurstadion, dat plaats bood aan circa 10.000 fans. Dat stadion was bijzonder gedateerd. SC Cambuur speelde er al sinds de oprichting in 1964.
Ook krijgt SC Cambuur een grotere capaciteit als clubs zoals Heracles Almelo (circa 12.000 plaatsen), Fortuna Sittard (12.500) en RKC Waalwijk (7.500). Het is bijvoorbeeld wel een fractie kleiner dan het stadion van NAC Breda, het Rat Verlegh Stadion. Dat stadion heeft een capaciteit van 19.000 zitplaatsen. Ook in de Keuken Kampioen Divisie zijn er met het Parkstad Limburg Stadion (Roda JC) en uiteraard de Gelredome (Vitesse) grotere stadions.
Elke tribune heeft een andere capaciteit
Elke tribune heeft zijn eigen specifieke capaciteit: de Noord-tribune heeft 3.516 zitplaatsen, de Oost-tribune 5.773, de Zuid-tribune 2.815, en de West-tribune heeft 2.400 zitplaatsen. De Noord-tribune zal net zoals in het oude stadion de plek zijn voor de meest fanatieke aanhang. Ook is daar het supportershome gevestigd. Op de West-tribune ligt juist de focus op zakelijke relaties. Op de Zuid-tribune zullen ook de bezoekende fans terecht komen. Het uitvak van Cambuur heeft een capaciteit van 756 toeschouwers. Er wordt gezegd dat de lichtmasten vanuit het centrum van Leeuwarden zichtbaar zijn en daarmee de band tussen club en stad versterkt.
Wat is er bijzonder aan het nieuwe Cambuur stadion?
Er zijn een aantal belangrijke elementen aan het nieuwe Cambuur stadion.
- Het stadion heeft vier losse tribunes, dat is vergelijkbaar met het oude stadion. De vier tribunes zijn modern en bieden een betere kijkervaring door de steile opbouw. De tribunes lopen ook nog eens door tot de rand van het veld. De hoeken tussen de tribunes blijven open. Het stadion is dus niet gesloten. Het heeft wel iets weg van een Engels stadion: open hoeken, de supporters zitten dicht op het veld en een fanatieke aanhang. SC Cambuur is een echte volksclub en daar hoort dus ook gras bij.
- Wat betreft duurzaamheid wil SC Cambuur een pionier zijn. Het stadion is volledig aardgasvrij en maakt gebruik van zonnepanelen op het dak om energie op te wekken. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld veldberegening en het doorspoelen van toiletten. Dat draagt bij aan een aanzienlijke waterbesparing. Ook wordt er gewerkt met hernieuwbaar geproduceerd staal, wat een grote CO2-reductie oplevert. Dit maakt het stadion een van de meest duurzame voetbalstadions van Nederland.
- Het eerste nieuwe stadion sinds 2009 (!). Sinds het MAC³PARK stadion van PEC Zwolle dat geopend werd in 2009 werden er geen nieuwe stadions meer gebouwd.
Waar ligt het nieuwe stadion in Leeuwarden?
De locatie van het nieuwe stadion is strategisch gekozen. Het is gelegen in het Elfstedenpark aan de westkant van Leeuwarden. De reden? De goede bereikbaarheid. Het biedt voldoende parkeergelegenheid en is goed toegankelijk voor supporters die met de fiets willen komen. En dat past niet alleen bij de duurzaamheid wens maar ook bij het lokale karakter van de Friese club. In de omgeving van het stadion is onder andere een McDonalds vestiging, een Holland Casino en een ROC te vinden.
Waarom heet het stadion van Cambuur het Kooi Stadion?
De Kooi of Het Kooi Stadion is een sponsornaam. Het gaat om Pieter Kooi, een ondernemer uit Drachten die graag iets terug wilde doen voor SC Cambuur. Deze overeenkomst laat nog maar eens de diepe verbondenheid tussen volksclub SC Cambuur en de Friese gemeenschap zien.
Kooi verdiende eerder veel geld aan zijn bedrijf Kooi Camerabewaking dat in handen kwam van investeerders. SC Cambuur en Kooi hebben een 10-jarige sponsorovereenkomst afgesloten met een optie voor nog eens vijf jaar. Dat leverde SC Cambuur 1 miljoen euro op. Ook betaalde Pieter Kooi ook 750.000 euro voor certificaten in het stadionproject. Eerder ging Omrop Fryslan al op onderzoek uit.
De beelden van het nieuwe Cambuur stadion
Is het nieuwe Cambuur stadion al helemaal klaar?
Nee. Bij de eerste wedstrijd tegen Helmond Sport was de horeca én fanshop nog niet volledig in bedrijf. Daarnaast waren nog niet alle toiletvoorzieningen klaar. Voor meer informatie: Cambuur website.