
Goed nieuws voor MVV. De huidige nummer veertien van de Keuken Kampioen Divisie valt deels in buitenlandse handen. Niets staat de overname van 24% van de aandelen van MVV door Nederlands- Japanse investeringsmaatschappij Deshima Football Consultancy BV in de weg. MVV krijgt dus Japanse investeerders.
Door de overname heeft Deshima Football Consultancy eenzelfde aandeel als Maastricht Collectief, een groep van lokale ondernemers uit de regio Maastricht. Beide partijen wisten elkaar eerder al te vinden en zullen volgens het persbericht ‘nu gezamenlijk optrekken als gelijkwaardige aandeelhouders en betrokken zijn bij de ontwikkeling en opbouw van MVV Maastricht’.
MVV vervolgt: ‘In een later stadium zullen deze plannen nader gepresenteerd en toegelicht worden, waarbij ook Deshima zich zal voorstellen. Het gehele proces heeft lange tijd in beslag genomen omdat de nodige zorgvuldigheid is betracht. Als onderdeel van het proces zijn eveneens de statuten van MVV Maastricht aangepast. Zo is besluitvorming tussen de aandeelhouders, raad van commissarissen en de directie nu beter georganiseerd dan voorheen.’
Wie zijn de nieuwe eigenaren van MVV?
De belangrijkste mannen achter Deshima zijn de Japanse ondernemers Takaaki Naruse en Takao Toshishige. In een eerder persbericht stelde MVV al dat Deshima ervaring heeft ‘met clubs in de J-League, het hoogste competitieniveau in Japan, en kennis van en ervaring in het Europese voetbal.’
Takaaki Naruse (1970) heeft zijn geld verdiend als oprichter en CEO van WILLPLUS Holdings Corporation. Dit is één van de grootste auto importeurs van Japan. Naruse heeft in Japan momenteel geen financiele belangen in voetbalclubs. Vanwege zijn enorme bedrijf heeft hij uiteraard wel de contacten.
Takao Toshishige (1965) heeft wel een voetbalachtergrond. Toshihige was eerder betrokken bij het Japanse filiaal van Manchester City, Yokohama F. Marinos. In een verder verleden was de ondernemer op directieniveau betrokken bij Rakuten, en maakte hij de sponsordeal met FC Barcelona mogelijk.
De keuze voor de naam Deshima is niet gek. Dit is een klein eilandje voor de kust van Japan waar ruim 450 jaar geleden Nederland en Japan hun samenwerking zijn gestart en handel dreven.
Wat betekent de overname voor de club?
MVV krijgt er met de overname én de Japanse invloeden een enorm netwerk bij. In eerste instantie zal dat gezocht moeten worden in Japanse bedrijven die actief zijn in Nederland. Daarnaast is het niet uitgesloten dat er één of meerdere Japanse spelers stage gaan lopen in Maastricht. En wie weet zit daar nog wel een speler bij die direct bruikbaar is in de Keuken Kampioen Divisie. De uitdaging hierin zijn de hogere salarissen van spelers buiten de Europese Unie. Uiteraard is daar een oplossing voor, wanneer de speler in kwestie ook beschikt over een Europees paspoort.
Ook bestuurlijke wijzigingen bij MVV
Niet alleen de aandelen van MVV wisselen door de gedeeltelijke overname van de aandelen. Ook zal de samenstelling van de Raad van Commissarissen veranderen. Gerald Smith zal namens Deshima in de RvC komen, terwijl Huub Waterval dat vanuit het Collectief zal doen. In het verleden was Gerald Smith bij AZ actief als directeur Marketing, Media en Partnerships. Later was hij ook actief voor het Nederlands Olympisch Comité en stond hij aan de vooravond van TeamNL. Door de Olymische Spelen in Tokio groeide zijn netwerk in Japan. Brad Jongen en voormalig bondscoach Bert van Marwijk blijven de onafhankelijke leden en Onno Hoes blijft voorzitter.
Daarnaast wordt voormalig speler Tom Daemen de nieuwe algemeen directeur. Daemen volgt interim-directeur Jean Boelen op. Boelen blijft wel verbonden aan MVV als voorzitter van de stichting MVV.