Vooruitblik: de Jupiler Pro League start vandaag

Photo by @solotravel_photalkgraphy for Unsplash

Vanavond start de Jupiler Pro League, ook wel 1A genoemd. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt bij de Brusselse derby tussen het opkomende Union Sint-Gillis en recordkampioen Anderlecht (34 keer). De hoogste competitie van onze Zuiderburen werd vorig jaar gewonnen door het Nederlands getinte RAFC Antwerp van technisch directeur Marc Overmars en trainer Mark van Bommel. Maar hoe groot is de Nederlandse invloed dit seizoen in de Jupiler Pro League?

De Belgische competities zijn al jaren een toevluchtoord voor Nederlandse voetballers. Niet alleen op het hoogste niveau maar zeer zeker ook de amateurreeksen. Zo ver gaan we in dit artikel niet op het Belgische voetbal induiken. Wel welke landgenoten komend seizoen in de Jupiler Pro League uitkomen? Naast Mark van Bommel gaat het vooral om Nederlandse voetballers.

Hoeveel Nederlanders zijn er actief in de Jupiler Pro League?

In totaal zijn er 10 voetballers met een Nederlands paspoort actief in België. Aflopend op basis van marktwaarde gaat het om de volgende spelers:

  1. Bjorn Meijer (Club Brugge)
  2. Tarik Tissoudali (KAA Gent, ook Marokkaans paspoort)
  3. Vincent Janssen (Antwerp)
  4. Jurgen Ekkelenkamp (Antwerp)
  5. Gyrano Kerk (Antwerp)
  6. Bart Nieuwkoop (Union Sint-Gillis)
  7. Noah Ohio (Standard Luik)
  8. Sandy Walsh (KV Mechelen, geboren in Brussel, Nederlands paspoort en uitkomend voor Indonesië)
  9. Ezechiel Banzuzi (OH Leuven)
  10. Justin Lonwijk (Anderlecht, gehuurd van Dinamo Kiev)

Is Nederland het best vertegenwoordigde land in 1A?

Zeker niet. Zo spelen er op basis van cijfers van Transfermarkt 19 Franse voetballers in de Jupiler Pro League. Ook Japan (15), Ghana (11), Duitsland (11), Denemarken (9) en Marokko (9) zijn op papier beter vertegenwoordigd. Hierbij moet wel worden gezegd dat er niet is gekeken naar dubbele nationaliteiten. In dit overzicht staat Nederland op 8 spelers waarbij Tissoudali (Marokko) en Walsh (Indonesië) elders staan.

Wie wordt er kampioen?

De verwachting is dat komend seizoen Club Brugge, KRC Genk en Antwerp gaan strijden om de titel. Met name Club Brugge investeerde fors in haar selectie om het tij te kunnen keren. KAA Gent, Anderlecht en Standard Luik zijn normaal gesproken geen favoriet maar kunnen het de titelkanshebbers moeilijk maken.

Veel zal nog afhangen van de laatste weken van de transferperiode. Zo staat de Nigeriaanse aanvaller van KAA Gent, Gift Orban (21), op het lijstje van menig club. Ook is het de vraag of KRC Genk in de komende weken spelers als Mike Trésor en Joseph Paintsil kan behouden.

Staat de degradant in België al vast?

Als we Belgische media moeten geloven gaat promovendus RWD Molenbeek, ook wel afgekort tot RWDM, het ontzettend moeilijk krijgen. De derde ploeg uit Brussel komt voor het eerst in 21 jaar uit op het hoogste niveau van het land. Opvallend genoeg zette het afgelopen dinsdag trainer Vincent Euvrard na drie jaar op straat.

Dat heeft alles te maken met de grote ambities van RWDM. Het heeft met John Textor een bijzondere eigenaar. Met zijn bedrijf Eagle Football Holdings Limited heeft hij ook invloed op Crystal Palace, Olympique Lyon en Botafogo. Textor kondigde aan zich de komende weken te willen roeren op de transfermarkt. Die spelers zullen komend weekend wanneer RWD Molenbeek aantreedt tegen Genk nog niet van de partij zijn.