De top 10 transfervrije spelers uit Nederland

Credits: Marco Oomen Fotografie

De afgelopen maanden hebben we regelmatig bericht over de top tien transfervrije spelers uit Nederland. Nu de transfermarkt sinds vannacht definitief gesloten is, kunnen clubs alleen nog transfervrije spelers halen. Wie staan er nu nog op het lijstje?

Laten we voorop stellen: de wereldwijde coronacrisis heeft ook de voetbalwereld hard geraakt. Niet alleen vanwege het (tijdelijk) uitstellen van wedstrijden maar ook de financiële situatie. Selecties zijn wereldwijd ingekrompen. Het aanbod van spelers is daarmee groter geworden.

Nog altijd zitten een groot aantal spelers zonder club. Vanwege een gokje om hun aflopende contract niet te verlengen, of omdat ze misschien wel slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. Uit kostenoogpunt werd hun aflopende verbintenis niet verlengd en een jongere speler vervroegd doorgeschoven. Ook spelers als Mario Mandzukic, Daniel Sturridge en Alexandre Pato zitten nog zonder club.

Wat zijn de 10 transfervrije spelers uit Nederland die nog beschikbaar zijn? VoetbalPlus bekeek het op Transfermarkt afgezet tegen de transferwaarde. Alleen spelers die sinds begin dit jaar transfervrij zijn, zijn hierin meegenomen. Daarnaast is ook gekeken naar spelers die in Nederland zijn geboren maar de nationale teams van bijvoorbeeld Suriname of Curacao vertegenwoordigen.

Bekende namen

Bovenaan het lijstje prijkt al maandenlang Rajiv van La Parra. De 29-jarige aanvaller speelde het afgelopen seizoen nog in de Champions League met Rode Ster Belgrado. Ook heeft hij de nodige Engelse clubs achter zijn naam staan. De algehele verwachting was dat de oud-jeugdspeler van Feyenoord snel een nieuwe club had gevonden. Niets blijkt minder waar. Dat geldt ook voor een aantal routiniers. Het is onbekend wat Jonathan de Guzman (32), Cuco Martina (30), Marko Vejinovic (30) en Michel Vorm (36) na hun buitenlandse avonturen van plan zijn.

Door een aantal transfers aan de onderkant van de top tien komen Iliass Bel Hassani en Darryl Lachman in de lijst. Beide spelers vertrokken pas in januari van dit jaar bij PEC Zwolle. Bel Hassani (28) zit zonder club nadat zijn contract in Qatar bij Al-Wakrah SC werd ontbonden.  Lachmann had bij zijn transfer naar Israel waarschijnlijk ook een ander plan. De dertigjarige verdediger verruilde PEC Zwolle voor Hapoel Raanana. Met die club degradeerde hij uit de Ligat ha’Al. Hierop werd zijn contract ontbonden.

De top 10 transfervrije Nederlanders:

  1. Rajiv van La Parra (29), 2.4 miljoen transferwaarde
  2. Warner Harn (28), 1.2 miljoen euro transferwaarde
  3. Jonathan de Guzman (32), 1.2 miljoen transferwaarde
  4. Cuco Martina (31), 1.2 miljoen transferwaarde
  5. Marko Vejinovic (30), 900.000 euro transferwaarde
  6. Michel Vorm (36), 800.000 euro transferwaarde
  7. Lorenzo Ebecilio (29), 800.000 euro transferwaarde
  8. Nigel Hasselbaink (29), 800.000 euro transferwaarde
  9. Iliass Bel Hassani (28), 675.000 euro transferwaarde
  10. Darryl Lachman (30), 500.000 euro transferwaarde

Steeds meer spelers hebben de afgelopen eieren voor hun geld gekozen. Hector Hevel, de voormalig nummer 9 op de transfervrije top 10, tekende een contract bij FC Andorra. En de nummer tien op del ijst, Ricardo van Rhijn (29) ging aan de slag bij FC Emmen. Jan-Arie van der Heijden leek op weg naar een top tien notering maar hij tekende maandag een contract bij Willem II, terwijl Sandy Walsh toehapte op een aanbod van KV Mechelen.

Wie vallen er nog buiten de top 10?

Er zijn nog een groot aantal bekenden uit de Eredivisie die buiten de top 10 zijn gevallen. 53-voudig Ibrahim Afellay viel net buiten de top tien. De grote vraag is echter of de 34-jarige eigenlijk niet al is gestopt. Andere namen zijn Nacer Barazite, Adnane Tighadouini,
Khalid Karami, Soufyan Ahannach, Daryl Werker en Lorenzo Burnet.