Eigenaar FC Den Bosch wordt ook actief in Polen

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

De eigenaar van FC Den Bosch voegt een nieuwe club toe aan haar voetbalimperium. De Pacific Media Group (PMG) krijgt namelijk een meerderheidsaandeel in het Poolse GKS Tychy. Die club komt uit op het tweede niveau van Polen.

De PMG krijgt in steeds meer landen voet aan de grond. Succesvol kan het allerminst genoemd worden. FC Den Bosch is terug te vinden in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie. Eerder zagen we soortgelijke impact in andere landen. Zo is het Engelse Barnsley al sinds 2017 voor 40% eigendom van PMG maar degradeerde het al snel naar League One.

Wat weten we van het Poolse GKS Tychy?

GKS 71 Tychy, zoals de club voluit heet, is terug te vinden op een twaalfde plaats op het tweede niveau van Polen. Meest bekende speler in de clubhistorie is zonder twijfel Jerzy Dudek die successen kende bij Feyenoord, Liverpool en Real Madrid.

In ruil voor 1.5 miljoen euro krijgt Pacific Media Group een meerderheidsaandeel in GKS Tychy. Poolse media schrijven over 70 tot 75% van de aandelen. Ter vergelijking, andere clubs die PMG overnam zoals ook FC Den Bosch hadden vaak een schuldenlast. Extra geld kan dus direct in de selectie worden gestoken. PMG kiest er echter vaak voor om eerst de accommodatie en trainingsfaciliteiten aan te pakken.

Wie zitten er achter Pacific Media Group?

De Pacific Media Group is een Amerikaanse investeringsmaatschappij. De belangrijkste mannen achter PMG zijn Chien Lee en Paul Conway. Chien Lee is een Chinees-Amerikaanse investeerder. Miljardair Lee liet zich ooit inspireren door “Moneyball”, bekend van het gelijknamige boek en film over een data driven aanpak in sport. Het was de aanpak waarbij manager Billy Beane succesvol werd met baseball club  Oakland Athletics.

In 2016 maakte Chien Lee zijn entree in het voetbal met de overname van het Franse OGC Nice. De Ligue 1 werd in 2019 succesvol doorverkocht aan Jim Ratcliffe (INEOS). Naast investeringen in sport zijn ze ook actief in media en travel.

Paul Conway verdiende zijn geld in de entertainment sector. Conway verdiende zijn geld via  Oppenheimer & Co door meer dan 50 overnames te begeleiden, welke in totaal meer dan 12 miljard dollar waard waren.

Welke clubs zijn eigendom van Pacific Media Group?

Het Poolse GKS Tychy voegt zich daarmee in een bijna imposant rijtje aan clubs. Opvallend genoeg speelt op dit moment alleen Oostende op het hoogste niveau in eigen land. De volgende clubs zijn onderdeel van de Pacific Media Group:

  1. Barnsley F.C. (Engeland). PMG bezit sinds december 2017 ongeveer 40% van de aandelen. Barsnley speelt op het derde niveau van Engeland, de League One. Daar strijdt het dit seizoen om promotie naar de Championship.
  2. FC Thun (Zwitserland). In november 2019 kocht PMG een aandeel in het Zwitserse FC Thun. In totaal gaat het om 25% van de club. De club is afgegleden naar het tweede niveau van Zwitserland, de Challenge League. Daar staat het bij haar 125ste verjaardag momenteel vijfde.
  3. K.V. Oostende (België). In mei 2020 kocht PMG maar liefst 70% van de aandelen van Oostende over van Marc Coucke. Op dit moment onderhandelt PMG over de verkoop van Oostende aan Tosun, de Chinese investeerder achter Wolverhampton Wanderers. Oostende was voor de overname van Pacific Media Group een subtopper in België. Nu is het in de Pro League de nummer zestien en strijdt het tegen degradatie. Alleen Zulte Waregem en Seraing doen het dit seizoen nog slechter.
  4. AS Nancy Lorraine (Frankrijk). Sinds december 2020 is Chien Lee grootaandeelhouder en voorzitter van de Franse club. Nancy is inmiddels niet meer actief in de Ligue 2 maar in de Championat. De combinatie en ‘gegenpressung’ leverde aanvankelijk niet het gewenste resultaat. Nu zet Nancy met jonge talentvolle spelers in op een terugkeer naar Ligue 2. De eigenaren zijn dan ook niet populair onder de fans van Nancy.
  5. Esbjerg fB (Denemarken). Sinds maart 2021 is Esbjerg onderdeel van PMG. Ook hier is PMG totaal niet populair. Met de komst van de nieuwe investeerders en de aanstelling van Peter Hyballa als trainer werd het bijzonder onrustig in Denemarken. Hyballa vertrok al snel en Esbjerg zakte steeds verder weg. De club, die eerder meer dan veertig seizoenen in de Superliga speelde, is momenteel actief op het derde niveau van Denemarken.
  6. FC Den Bosch (Nederland). Het verhaal is bekend. FC Den Bosch was in september 2021 enorm opgelucht met de komst van Pacific Media Group. Toch moet na bijna een jaar worden geconcludeerd dat FC Den Bosch er sportief weinig mee is opgeschoten. De Brabanders bivakkeren in de onderste regionen van het Nederlandse betaald voetbal en mogen blij zijn dat er geen degradatie is.
  7. 1. FC Kaiserslautern (Duitsland). De Pacific Media Group heeft in in maart 2022 een belang van 10% genomen in Kaiserslautern.  En dat was direct een succes. Die Roten Teufel maken dit jaar weer sinds geruime tijd hun opwachting in de Tweede Bundesliga. Daarbij moet worden gezegd dat de club (45%) en Saar-Pfalz-Invest GmbH (45%) de overige aandelen in bezit houden. Kaiserslautenr is niet zo maar een club. De club is viervoudig landskampioen van Duitsland en speelde tussen 1963 tot 1996 onafgebroken in de Bundesliga. Nu is het vizier gericht op een terugkeer en een vol Fritz-Walter-Stadion.