Transfermarkt: De stand van zaken in de Keuken Kampioen Divisie

transfermarkt winter deadlines eredivisie

De eerste week van de winterse transferperiode zit er op. Over iets meer dan drie weken sluiten de transfermarkten in de grotere competities. Het echte spektakel moet nog gebeuren. In dit artikel een eerste blik op de winterse transferperiode van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie.

Natuurlijk, het transfergeweld zal pas in de slotweek van de markt losbarsten. De competities zijn dan al weer ruim hervat. Komend weekend staat al weer speelronde 21 op de planning in de Keuken Kampioen Divisie. En met een, twee  of zelfs drie teleurstellende wedstrijden schieten clubs ondanks een gebrek aan geld in paniek. Ook in de Keuken Kampioen Divisie. Geld is er weliswaar weinig in de Keuken Kampioen Divisie. Creatief zijn de clubs wel.

Nummers 1 en 2 houden zich nog rustig

De nummers één Willem II en twee Roda JC doen het vooralsnog rustig aan. Toch is dat stilte voor de storm. Het ging weliswaar sportief goed maar Roda JC heeft een flinke uitdaging door de blessure van eerste doelman Koen Bucker. Hierdoor is de spoeling onder de lat dun en oriënteert de Limburgse club zich nadrukkelijk naar extra opties. Natuurlijk houden zowel Willem II als Roda JC ook hun ogen open voor een ‘echte buitenkans’ die promotie dichterbij brengt.

Tegelijkertijd zal de trotse koploper Willem II zich ook nog wel eens achter de oren krabben. Het ging dit seizoen vaak maar net goed. De 35-jarige supersub Jeremy Bokila redde Willem II meer dan eens. Zijn cijfers? 8 goals in slechts 504 minuten. Om in de termen van Sven Mislintat te praten, Willem II is dit seizoen zwaar aan het ‘overperformen’. ESPN vond uit dat Willem II maar liefst 13.3 punten meer dan de statistieken zouden voorspellen heeft behaald.

FC Groningen zou op basis van de statistieken juist bovenaan moeten staan (32 punten, 37.4 punten verwacht). Ook Cambuur (35.91 ipv 31), Roda JC (33.6 ipv 39), FC Eindhoven (32.2 ipv 30) en NAC Breda (32.1 ipv 31) zouden beter hebben moeten presteren dan Willem II.

https://twitter.com/ESPNnl/status/1744041393431986313

ADO Den Haag en De Graafschapp shoppen in Japan

In aanvallend opzicht wisten zowel nummer drie ADO Den Haag als nummer vier De Graafschap zich in de strijd om de bovenste twee plaatsen (die aan het einde van het seizoen promotie betekenen) te versterken. Zowel ADO Den Haag als De Graafschap haalden een Nederlandse aanvaller op in Japan. ADO Den Haag staat op het punt om de komst van Alex Schalk te bevestigen terwijl De Graafschap oude bekende Ralf Seuntjens met open armen ontving. Aanstaande vrijdag staan beide clubs tegenover elkaar.

Ook zijn er de nodige geruchten over extra versterking voor ADO Den Haag. De club uit de Residentie wordt gelinkt aan spelers als Nick Marsman, Jordy Buijs en Jens Toornstra. Marsman en Buijs zijn na buitenlandse avonturen transfervrij, terwijl Toornstra na dit seizoen uit zijn contract bij FC Utrecht loopt. Toornstra is sinds de komst van Ron Jans ook niet zeker meer van speelminuten. Toch is een terugkeer naar ADO Den Haag nog geen uitgemaakte zaak. Ook Heracles Almelo en FC Volendam zouden belangstelling hebben.

Verrassing FC Dordrecht zit niet stil

De verrassende nummer vijf, FC Dordrecht, wist al twee spelers te verwelkomen. De 25-jarige Léo Seydoux kwam transfervrij over van Westerlo. Voor de Zwitserse verdediger lag een 2.5 jarig contract klaar. Daarnaast kwam Dylan Mbayo op huurbasis over van KV Kortrijk. FC Dordrecht weet tot dusver de rest van selectie intact te houden. De Belgische captain Mathis Suray verlengde recent al zijn contract met twee seizoenen.

FC Groningen moet wachten op transfers

De nummer zes, FC Groningen, heeft dan wel het grootste spelersbudget in de Keuken Kampioen Divisie. Financieel lijkt er pas iets mogelijk wanneer er spelers vertrekken. Daleho Irandust, Paulos Abraham, Nordin Musampa en Liam van Gelderen kregen al te horen dat ze mogen vertrekken. Daarnaast zal FC Groningen ook meewerken aan een vertrek van grootverdiener Kevin van Veen mits het aanbod goed is. Vooral vanuit de Schotse Premier League is er interesse. Een kleinere evenwichtige selectie zal ook trainer Dick Lukkien goed doen. In de eerste seizoenshelft zat het de titelfavoriet niet altijd mee.

FC Emmen raakt sleutelspeler kwijt

Bij FC Emmen zwaaide men afgelopen weekend basiskracht Ahmed El Messaoudi uit. De 28-jarige middenvelder vertrok ondanks een doorlopend contract transfervrij naar Kazachstan om daar te gaan spelen voor topclub Tobol Kostanay. Een behoorlijke aderlating voor Emmen. El Messaoudi miste dit seizoen slechts één wedstrijd.

Trainer Fred Grim, die ook technisch manager in Emmen is, moet de tweede seizoenshelft dus gaan puzzelen. Mogelijk biedt een vertrek van routinier, grootverdiener én bankzitter Maikel Kieftenbeld uitkomst. Bij voorkeur verwelkomt FC Emmen nog een back en een aanvalsleider. Voor de eerste positie is Faris Hammouti (FC Den Bosch) in beeld. Hammouti zit bij FC Den Bosch op een dood spoor.

Altijd onrustig in Breda

Rustig in Breda? Zeker niet. De clubleiding hield trainer Jean-Paul van Gastel aan zijn contract tot grote onvrede van de trainer in kwestie. Het zou er toe leiden dat Giovanni van Bronckhorst uiteindelijk ook geen trainer van Besiktas zou worden. Het moet wel heel gek lopen wil Van Gastel zonder problemen het seizoen in het Rat Verlegh Stadion afmaken. Daarnaast is er bij de achterban veel kritiek op de Bredase clubleiding dat het Alex Schalk te makkelijk naar ADO Den Haag laat vertrekken.

MVV wil cashen met Koen Kostons

Nummer dertien MVV hoopt deze transferperiode nog iets te verdienen aan Koen Kostons. De 24-jarige aanvaller loopt komende zomer uit zijn contract. Met 9 goals in 20 duels is er interesse vanuit het buitenland. Clubs van het tweede niveau uit Engeland en Duitsland is concreet. Eerder was er ook interesse vanuit FC Groningen. Op papier kan de club nooit wedijveren met clubs uit de Engelse Championship. Geruchten over interesse van AZ lijken uit de lucht gegrepen.

Het rommelt in Den Bosch

Ook bij FC Den Bosch is het onrustig. De Amerikaanse eigenaren en een aantal regionale investeerders kunnen niet door één deur. Uit de hoge hoed kwam daar ook nog eens een doelman op huurbasis van West Ham United over. De 21-jarige Krisztián Hegyi  moet de concurrentie aangaan met Joey Roggeveen en Jakub Ojrzynski (gehuurd van Liverpool). Beide keepers wisselden elkaar het afgelopen half jaar in de basis af. Hegyi speelde het afgelopen half jaar op huurbasis bij Stevenage FC in de League One. Daar was de aanvoerder van Jong Hongarije tot grote ergernis van West Ham United vooral bankzitter. In de eerste seizoenshelft speelde hij slechts 4 duels in de League One.

Zoals aangegeven in het stuk van FC Emmen zit Faris Hammouti (26) op een door spoor bij FC Den Bosch. Ook een andere middenvelder, Steven van der Heijden (24), mag hij deze transferperiode vertrekken. Beide spelers zijn op de website van FC Den Bosch zwart gekleurd, een profielfoto is weggehaald.

De huidige top 10 in de Keuken Kampioen Divisie

  1. Willem II 20 duels – 45 punten
  2. Roda JC 20 duels – 39 punten
  3. ADO Den Haag 20 duels – 37 punten
  4. De Graafschap 19 duels – 33 punten
  5. FC Dordrecht 20 duels – 33 punten
  6. FC Groningen 20 duels – 32 punten
  7. FC Emmen 20 duels – 32 punten
  8. Cambuur 20 duels – 31 punten
  9. NAC Breda 20 duels – 31 punten
  10. FC Eindhoven 20 duels – 30 punten