Winterse transfermarkt 2024: Deadlines en verwachtingen

transfermarkt winter deadlines eredivisie

Een nieuw jaar, een nieuw transfermarkt. 2024 is inmiddels een paar dagen uit en datzelfde geldt voor onze transfermarkt. Net zoals tijdens andere transfermarkten is de deadline om transfers af te ronden in elke competitie weer net iets anders.

De winterse transferwindow in de Eredivisie sluit op 1 februari. In 2024 is dat van donderdag- op vrijdagnacht. Deze deadline geldt in de meeste grote competities. Naast de Nederlandse transfermarkt sluit deze bijvoorbeeld ook in Engeland, Duitsland en Italië. Fijn voor Europese clubs is de deadline in Saoedi-Arabië. Die sluit namelijk al 2 dagen eerder dan de Europese topcompetities, al op dinsdag 30 januari.

Er zijn echter meer uitzonderingen. Zo sluiten ook de windows in Portugal (2 februari) en Oostenrijk (6 februari) bijvoorbeeld later. Elder gaat de transfermarkt pas later in januari open en zal deze nog bijna de gehele maand februari open zijn.

De redactie van VoetbalPlus zet de belangrijkste deadlines voor de winterse transferwindows op een rijtje.

Wanneer sluit de winterse transfermarkt?

 • Dinsdag 30 januari: Saoedi-Arabië
 • Woensdag 31 januari: Griekenland en Qatar
 • Donderdag 1 februari: Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, België en Schotland
 • Vrijdag 2 februari: Portugal
 • Dinsdag 6 februari: Oostenrijk en Israël
 • Woensdag 7 februari: Australië
 • Vrijdag 9 februari: Turkije
 • Maandag 12 februari: Roemenië
 • Woensdag 14 februari: Hongarije
 • Donderdag 15 februari: Zwitserland en Kroatië.
 • Zondag 18 februari: Argentinië
 • Woensdag 22 februari: Polen, Rusland en Tsjechië
 • Dinsdag 23 april: Verenigde Staten

Worden er grote transfers in de winterse transfermarkt verwacht?

In januari 2024 worden er vooralsnog geen grote transfers verwacht. Mogelijk heeft de grootste al plaatsgevonden. FC Barcelona rondde namelijk de transfer van Vitor Roque af. De pas achttienjarige Braziliaanse aanvaller maakt voor 40 miljoen euro de overstap van Athletico-PR naar Barca. Paris Saint Germain deed iets vergelijkbaars. Het betaalde 20 miljoen euro aan São Paulo voor Lucas Beraldo (20). Op de openingsdag van de winterse transfermarkt trok RB Leipzig de buidel voor Eljif Elmas. Napoli kon 23 miljoen euro bijschrijven.  Donny van de Beek trok juist op huurbasis van Manchester United naar Eintracht Frankfurt. De Duitse club heeft een optie tot koop bedongen.

In de Jupiler Pro League lijkt de transfer van Tajon Buchanan naar Inter Milan de grootste winterse transfer te worden. De international van Canada trekt voor circa 8 miljoen euro van Club Brugge naar de Serie A.

Wat zijn de transferplannen van PSV in 2024?

Voor PSV wordt weinig actie verwacht. De trotse koploper van de Eredivisie gaat mogelijk nog de markt op voor een extra centrale verdediger. Vooralsnog heeft PSV weinig plezier gehad van huurling Armel Bella-Kotchap. Door een schouderblessure kwam de Duitse verdediger nog maar weinig in actie.

Wat zijn de transferplannen van Feyenoord in 2024?

Runner-up Feyenoord zoekt naar buitenkansjes vanwege een aantal absenties vanwege de Azië Cup en Africa Cup of Nations. Daarnaast is er veel interesse in reserve Thomas van den Belt. Onder andere Excelsior en Vitesse zouden de voormalig middenvelder van PEC Zwolle de rest van het seizoen willen huren.

Wat is FC Twente deze transferperiode van plan?

Bij nummer drie FC Twente zal de focus liggen op het behouden van spelers. Er lopen nog al wat spelers van FC Twente komende zomer uit hun contract. FC Twente wil hoe dan ook bij een aantal van deze spelers een transfervrij vertrek voorkomen.

AZ kan mogelijk nog geld verdienen aan De Wit

Nummer vier AZ besloot Djordje Mihailovic niet mee te nemen naar Spanje. Het verblijf van de Amerikaanse middenvelder is uitgelopen op een teleurstelling. AZ nam de middenvelder in januari 2023 nog voor 6 miljoen euro over van CF Montréal. Dit seizoen kwam Mihailovic tot slechts 275 speelminuten. Nu lonkt een terugkeer naar de Major League Soccer. AZ hoopt daarnaast nog op een bescheiden transfersom voor Dani de Wit wiens contract komende zomer afloopt.

AZ staat op het punt om de huurtransfer van Gonçalo Esteves af te ronden. De negentienjarige Portugese rechtsback wordt gehuurd van Sporting. AZ heeft een optie tot koop bedongen op de jeugdinternational. Het is niet uitgesloten dat AZ nog één of meerdere talentvolle speler zal verwelkomen om deze al een half jaar te laten acclimatiseren. Zeker wanneer er middelen vrijkomen vanuit Mihailovic en De Wit. Verder zal er weinig vuurwerk in Alkmaar worden verwacht.

Wat zijn de transferplannen van Ajax in 2024?

Ajax wil mogelijk de selectie weer in balans krijgen door het aantrekken van ervaring. Hiervoor dient men wel afscheid te nemen van een aantal dure spelers. Het was voor Ajax dan ook geen verkeerd nieuws dat reserve doelman Gerónimo Rulli al om een transfer vroeg. De Argentijnse doelman staat er in Spanje nog altijd goed op. Een andere miljoenenaankoop, Georges Mikautadze, reist zelfs niet mee naar het trainingskamp in Spanje. FC Metz wil de Georgische aanvaller na een aantal teleurstellende maanden in Amsterdam terughalen. FC Metz wil de aanvaller huren met een optie tot koop.

Gaan de degradatiekandidaten nog de markt op?

Het is zeker niet uitgesloten dat de onderste teams van de Eredivisie ranglijst nog de markt opgaan. Daarbij moet wel worden gesteld dat nummer zeventien FC Volendam en hekkensluiter Vitesse weinig middelen hebben. Het zal dan enorm creatief moeten zijn. Vitesse ligt ook nog eens onder een vergrootglas van de KNVB. Nummer zestien RKC Waalwijk of nummer vijftien Heracles Almelo zullen eerder in de vijver van buitenkansjes gaan vissen.

Wanneer komt de winterse transfermarkt op gang?

Mogelijk dat richting het einde van de transfermarkt nog kapitaalkrachtige buitenlandse clubs in paniek raken en met miljoenen gaan smijten. Dat zou de transfermarkt alsnog in beweging kunnen brengen.