Een nieuwe bestemming voor Nederlandse voetbalfans: Alemannia Aachen promoveert naar 3. Liga

Voetbalreizen Alemannia Aachen in Aken

Groot feest in Aken en omgeving. Alemannia Aachen is verzekerd van promotie naar de 3. Liga, het derde niveau van Duitsland. En dat is ook goed nieuws voor Nederlandse voetbalfans en liefhebbers van een mooie voetbaltrip. Er is nu komend seizoen een extra optie voor een eendaagse voetbalreis naar Aken.

Aken ligt maar net buiten onze landsgrenzen. Regelmatig maken fans uit Noord-Brabant en Limburg de overstap naar Aken voor een mooie pot in de Regionalliga. Hoewel het actief is op het vierde niveau van Duitsland, beschikt het Tivoli Stadion over een capaciteit van meer dan 30.000 toeschouwers. In de Regionalliga reizen duizenden fans Alemannia Aachen achterna. Gemiddeld neemt Aachen namelijk maar liefst 2.000 fans mee naar een uitwedstrijd. Alemannia Aachen en Aken moet dan ook van ver komen.

De succesvolle jaren van Alemannia Aachen

Alemannia Aachen kende haar meest succesvolle periode in het begin van de 21e eeuw. In het seizoen 2003-2004 verraste de club vriend en vijand door tot de finale van de DFB-Pokal te reiken, waar ze uiteindelijk verloren van Werder Bremen. Dit succes leverde Aachen een plaats op in de UEFA Cup (2004-2005). In die Europese campagne trof het AZ en Lille. De echte bekroning kwam in het seizoen 2005-2006, toen Alemannia promoveerde naar de Bundesliga. Dit was een enorme prestatie, gezien het feit dat de club voornamelijk in lagere divisies had gespeeld.

Degradatie uit de voetbalpiramide

De degradatie van Alemannia Aachen uit de voetbalpiramide kan toegeschreven worden aan een aantal factoren, waaronder financiële problemen en sportieve tegenvallers. Na hun seizoen in de Bundesliga, wist Aachen niet meer terug te keren. Sterker nog, het sentiment werd steeds minder. Financiële instabiliteit, mede veroorzaakt door hoge schulden en mismanagement rondom haar nieuwe Tivoli stadion, leidde tot een faillissement in 2012. Dit had uiteraard impact op de sportieve prestaties en resulteerde uiteindelijk in meerdere degradaties. Allemannia Aachen viel hierdoor uiteindelijk uit het Duitse profvoetbal. Fans bleven de club echter trouw.

Zo ook afgelopen weekend toen het Tivoli stadion ruim 31.000 toeschouwers, dat is net zoveel als bij de Duitse kampioen Bayer Leverkusen, trof voor het treffen tussen de lokale trots en 1. FC Bocholt. Hoewel Alemannia Aachen met 1-2 verloor was het in Aken een groot feest.

Aken viert Aufstieg (promotie) naar 3. Liga

Aken is trots op de Aufstieg, de promotie vanuit Regionaliga naar de 3. Liga. De stad heeft vanaf volgend seizoen ook weer een club in het Duitse profvoetbal. Met ruim 250.000 inwoners is Aken ook zeker geen kleine stad. Het Tivoli stadion is ook nog eens op loopafstand van het toeristische centrum. Ideaal dus voor een voetbaltrip naar Aken waar je een bezoek aan de oude binnenstad kan combineren met een voetbalwedstrijd.

Na afloop van het laatste fluitsignaal bij Aachen – Bocholt werd het veld overgenomen door de fans van Alemannia Aachen. Een waar volksfeest brak uit.

Voetbalreis naar Aken erg populair

Limburgse fans, zeker die van Roda JC, maken regelmatig de oversteek van Nederland naar Duitsland. Niet zo gek ook. Nederlandse plaatsen als Vaals en Kerkrade delen zelfs de stadsgrenzen. Alemannia Aachen trekt echter ook fans uit andere Nederlandse regio’s. De club heeft naast een mooi stadion, een fanatieke fanschare ook de nodige oud-spelers uit Nederland. Zo speelden in het verleden Erik Meijer, Eric van der Luer en meest recent nog Mark Flekken in het geel-zwart van Aken. Opvallend genoeg staan er momenteel geen Nederlandse voetballers in Aken onder contract. En extra handig. Tickets kan je gewoon kopen op de website van Alemannia Aachen.

Hoe ziet de Duitse voetbalpiramide eruit?

In Nederland is het heel duidelijk. Je hebt een Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Een promotie van de Tweede Divisie naar de Keuken Kampioen Divisie is in principe onmogelijk. In Duitsland zijn er drie niveau’s voor profs. Na de Bundesliga en Tweede Bundesliga volgt de 3. Liga. Onder de drie landelijke competities bevindt zich de Regionaliga. Dit vierde niveau van Duitsland is onderverdeeld in vijf regio’s: Regionalliga Bayern, Nord, Nordost, Südwest en West.  Elke Regionalliga heeft achttien clubs. Alemannia Aachen verzekerde zich afgelopen weekend van de titel in de Regionalliga West.

In de 3. Liga zal Alemannia Aachen onder andere populaire clubs als Dynamo Dresden, 1860 Munchen en Arminia Bielefeld treffen.

De zes tips voor een citytrip met voetbalwedstrijd in Aken

Als je een voetbalwedstrijd van Alemannia Aachen bezoekt en tegelijkertijd Aken wilt verkennen met vrienden, zijn hier enkele toeristische tips om jullie bezoek onvergetelijk te maken:

  1. Dom van Aken: Bezoek de beroemde Dom van Aken, een UNESCO Werelderfgoed en een van de oudste kathedralen in Europa. De Dom herbergt de schrijn van Karel de Grote en biedt een indrukwekkend interieur met prachtige mozaïeken.
  2. Rathaus Aken (Stadhuis): Het gotische stadhuis van Aken, gelegen aan de Markt, is een prachtig gebouw dat rijk is aan geschiedenis en architectuur. Je kunt een rondleiding volgen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en de kroning van Duitse koningen.
  3. Elisenbrunnen: Loop langs de Elisenbrunnen, een historisch kuuroord bekend om zijn zwavelhoudende bronnen. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de unieke architectuur. Nog meer wandelen?  Maak een wandeling rond de Lousberg, een heuvel dicht bij het centrum van Aken die een prachtig uitzicht biedt over de stad en een leuke ontsnapping biedt aan de drukte van de stad.
  4. Aachener Tierpark: Als je van dieren houdt, is de Aachener Tierpark een leuke plek om een middag door te brengen. Het is perfect voor een ontspannende wandeling na de opwinding van een voetbalwedstrijd.
  5. Pontstraße: Geniet van een maaltijd of een drankje in een van de vele cafés en restaurants aan de Pontstraße, de bruisende studentenwijk van Aken. Hier vind je een levendige sfeer en veel plekken waar je kunt genieten van lokale en internationale keukens.
  6. Chocolaterie Lindt Factory: Geen trip voor je vriendengroep maar zeker wel als je met je vriendin naar Aken gaat. Zeker ter compensatie van je bezoek aan het Tivoli Stadion. Overweeg dan een bezoek aan de nabijgelegen Lindt-fabriek voor een rondleiding of om enkele heerlijke chocoladeproducten op te pikken.

Deze activiteiten bieden een mooie balans tussen cultuur, ontspanning en plezier, waardoor je voetbalreis naar Aken een rijke en gedenkwaardige ervaring wordt.